25. ročník Dobývání – pozvánka a informace pro účinkující

V letošním roce bude mít Dobývání opět podobu velkého historického festivalu s širokou datací „Evropa od 9. po 13. století“. Registrovat se můžete jen do konce května!

Rádi bychom naše velké jubileum využili k setkání se všemi, kteří k nám během posledního čtvrtstoletí jezdili a pomáhali budovat náš dvorec. Prostor na Curii Vitkov je však bohužel omezený a zájemců letos očekáváme mnoho, proto vás prosíme o včasnou registraci do konce května.

Předběžný program pro účinkující

Sobota 22. července 2023

8:30 – kontrola výstroje a výzbroje (vyložené před vašimi stany).
9:30 – snídaně + sraz účinkujících – informační schůzka, nácvik bitvy
12:00 – doprovodný program – řemesla, dobový tábor, oživení dvorce
13:00 – lučištnický turnaj – kvalifikace
14:00 – turnaj těžkooděnců a lehkooděnců – kvalifikace
15:00 – dětská bitva
16:00 – Dobývání – scénářová bitva, poté živé komentované střety – dobývání, polní bitva, kruhy zrady
18:00 – volná večerní zábava bez diváků – soutěže o ceny, občerstvení

Neděle 23. července 2023

9:00 – rychlý sraz účinkujících
10:00 – dopolední program, lučištnický turnaj – finále
11:00 – turnaj těžkooděnců a lehkooděnců – finále
13:00 – dětská bitva
13:30 – Dobývání – scénářová bitva, poté živé komentované střety – dobývání, polní bitva, kruhy zrady

Doprovodný program pro účinkující

Program akce bude tradiční – ukázky řemesel, soutěže pro děti a možná i pro dospělé, vojenský tábor a život v něm. Uvítáme jednak řemeslníky, kteří chtějí předvést své umění, stejně tak obchodníky s lákavým, ale dobově odpovídajícím zbožím.

Ostatní účastníci budou mít roli jedinou – vytvořit iluzi raně středověkého tábora a života v něm. Bude tedy nutno z dohledu diváků odklidit vše moderní – igelitky, petky, lahve, spací pytle, mobily, fotoaparáty, brýle, cigarety a pod.

Bitva

Bitva je především velké scénické představení pro diváky. Nechceme vidět brutalitu, hádání o zásahy a podobně. Soutěžit spolu můžete v kruzích zrady, polních komentovaných střetech a samozřejmě nejlépe v turnajích. Na své přijdou všichni.

Před hlavní „bitvou“ bychom Vás opět požádali o pomoc s oblíbenou taškařicí, kterou oceňují diváci a návštěvníci dvorce, zejména však jejich děti – „dětskou bitvou“. Budeme potřebovat sehrát role velitelů, seržantů, zbabělých protivníků aj. Věříme, že si to užijete také!

Večerní program

Volná zábava. Pokud máte nápad na nějakou soutěž či program, dejte nám vědět, rádi vám dáme prostor. Hospoda bude zajištěna jako obvykle.

Tábor

Přímo ve dvorcí nám dochází místo, proto v něm letos budou především stany a stánky řemeslníků, tržiště a kolbiště pro turnaje. Hlavní dobový tábor bude přesunut dolů pod les, kde je více místa, rovina a snazší přístup od parkoviště. Abychom vám zajistili komfort, plánujeme kromě hlavní hospody na akropoli ještě stánek s občerstvením hned u tábora.

Prosíme, zdržujte v táborech „dobový pořádek“! Nepoužívejte moderní vybavení, obaly, nástroje, nebo je  skryjte do uzavřených stanů. Ze stejných důvodů vám obsluha krčmy bude nalévat pouze do vámi přinesených historických nádob (9.-13. století). Pokud nádobu nemáte, nebo jste si jí rozbili, můžete si jí v hospodě proti záloze půjčit.

Po dobu trvání akce bude povoleno kouření jen na označených místech.

Prosíme vás o respektování výše uvedeného.

Další organizační záležitosti

Prosíme všechny zájemce, aby se zaregistrovali nejdéle do konce května!

Strava – bude pro vás připravena snídaně. Další jídlo bude možné zakoupit ve stánku s občerstvením.

V dobovém táboře budou po dohodě s organizátory povolena i malá soukromá ohniště za podmínky, že místo bude uvedeno do původního stavu.

Po příjezdu se zaregistrujte u pořadatelů (u hospody na akropoli). Hradiště leží u obce Horní Vítkov asi 15 km od Liberce. Nejbližší větší obec je městečko Chrastava (zde je také možné nakoupit zásoby).

Výstroj, výzbroj, kontrola

Podrobné podmínky na výstroj, výzbroj či oděv najdete na samostatné stránce.

Máte-li pochybnost, zda určitý kus výstroje či výzbroje odpovídá našim požadavkům, zašlete fotografii a popis na níže uvedený e-mail. V průběhu kontroly a po ní diskuse už není z časových a organizačních důvodů možná, prosíme, respektujte to. Cokoli co vám nebude při kontrole schváleno nesmí do bitvy ani do turnaje. Abychom vám ušetřili zbytečné tahání výzbroje a výstroje na plac a zpátky (nácvik bude tradičně nalehko), budeme po vás chtít, abyste si všechno co si budete chtít vzít do bitvy vyložili v 8:30 před své stany. Určení kontroloři pak postupně obejdou oba tábory a vaše vybavení zkontrolují přímo u vás.

Tyto podmínky platí pro všechny účastníky – jak bojující, tak i nebojující doprovod – na bitevním poli i v táboře. Tedy pro vojáky, ale i jejich ženy a děti.

Akce je na pozvání či po dohodě! 

Účast na akci možná pouze po registraci prostřednictvím našeho on-line formuláře. Registrovat se je možné do konce května.

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte na akce@curiavitkov.cz, v urgentním případě i na telefonu 737 962 913.

Těšíme se nashledanou na našem dvorci.

Curia Vitkov